In huis kunnen er naast meubels ook voor de decoratie leuke kamerplanten staan. Je hebt daarom ook verschillende soorten planten waar je uit kunt kiezen. Het ligt er ook aan wat voor ruimte je hebt want dan kan je een beetje inschatten wat voor plant je in huis wilt gaan halen. Wil je een kleine of juist een grote plant? Hieronder kun je lezen welke planten het meest zijn gewild.
Kamerplanten bezorgen
Tegenwoordig kun je heel eenvoudig online planten bestellen en laten thuisbezorgen. Via diverse online bloemisten kun je een keuze maken uit een groot assortiment een droogplanten en kleine en grote kamerplanten. Ze worden thuisbezorgd in een speciale doos. Soms heb je ook de keuze om ze met pot te bestellen. Een voordeel hiervan is dat je de planten niet zelf meer hoeft te verpotten. Dit scheelt tijd en geld. Super leuk om te geven of te krijgen.
De categorie kamerplanten is onder te verdelen in bloeiende kamerplanten en groene kamerplanten. Zowel de bloeiende als de groene kamerplanten zijn niet meer weg te denken uit onze huizen. Maar ze hebben het er de laatste jaren wel moeilijker gekregen; het is er vaak te donker, te droog en / of te warm. Wilt u dus lang plezier houden van die groeiers en bloeiers, dan is een goede verzorging, welke voor elke plant verschillend is, erg belangrijk. Daarom vind u op deze website veel praktische en leesbare informatie voor elke plantenliefhebber. Bij specifieke vragen kunt u altijd terecht bij uw lokale bloemisterij. Verderop op de website zullen we ook ingaan op meer praktische algemene informatie zoals sproeien, gieten, stekken en verpotten.
Zomer en winterplanten in de woonkamer
In de winter wordt er hard gestookt om het huis op temperatuur te houden. Niet alles in huis is daar zo gelukkig mee. Er zijn bijvoorbeeld planten die het best minder warm kunnen en willen hebben, maar er zijn ook groenbloeiers die deze temperatuur heerlijk vinden. Planten die in deze tijd een speciale behandeling nodig hebben zijn onder andere de primula, clivia, sansevieria (vrouwentongen) en de strelitzia reginae (paradijsvogelbloem). Andere kamerplanten hebben in de winter juist een rustperiode. U kunt dan volstaan met ze wat minder water te geven, maar ze meerdere keren per week(het liefst iedere dag) te besproeien. Alleen in de groei en bloei tijd wordt het dan geadviseerd om ze veel water en (kunst) mest te geven. Sproeien kunt u het beste doen met water op kamertemperatuur (leidingwater eerst even koken) en regenwater. Voorbeelden van dit soort planten zijn de Chinese roos, de Asparagus (sierasperge), de Acacia Armata (mimosa) en de Jasminum officinale (kamerjasmijn).
Online planten bestellen
Via een online thuiscentrum kun je snel een eenvoudig je planten kopen via internet. Je maakt een keuze uit het grote assortiment en plaatst je bestelling. Er zijn veel kleine modellen en grote varianten, planten die veel zon nodig hebben of juist schaduw en natuurlijk ook diverse accessoires zoals voeding, potten en andere interieurproducten. Hieronder kun je onze top 5 kamerplanten bekijken.
1. Pilea Peperomioides
Deze kamerplant wordt ook wel de pannenkoekenplant genoemd. Dit komt voornamelijk omdat de bladeren in de vorm zijn van, je kunt het al raden, pannenkoeken. Deze plant is erg hip en hij is afkomstig uit Scandinavië. Het is ook nog eens een plant die je makkelijk kunt onderhouden want het maakt niet uit of je hem in het donker zet of in het licht. Je kunt deze prachtige plant neerzetten waar je zelf wilt. Je verzorgt deze plant door hem wekelijks wat water te geven. Haal ondertussen ook indien mogelijk de dorre bladeren weg want dan kunnen de nieuwe bladeren snel weer gaan groeien.
2. De cactus
Je kunt wel vaststellen dat de cactus de makkelijkste plant is om te onderhouden. Deze plant kom je in de natuurlijk voornamelijk in de woestijn tegen. Denk hierbij aan Mexico, waar het voornamelijk heet is. Het leuke aan deze plant is dat hij bij elk interieur staat. Omdat de plant zo makkelijk te onderhouden is, is deze plant perfect voor iemand die weinig tijd heeft. Je kunt hem in een mooie pot stoppen voor een extra tint. De cactus heeft weinig water nodig, hij kan bijna overal staan als het maar niet op een plaats is waar het zonlicht direct op de plant schijnt.
3. Senecio Rowleyanus
Deze kamerplant wordt ook wel de erwtenplant genoemd. Dit komt omdat de bladeren de vorm hebben van erwten. Het is in feite een soort van hangplant en deze waren erg geliefd in de jaren 70 want ze passen overal in elk soort kamer. Deze plant groeit het snelst in de zomerperiode en is door het hele jaar prachtig. Je kan er een takje van af knippen en deze in de aarde stoppen en dan wacht je af tot de wortels gaan groeien. Deze plant vind zonlicht fijn, alleen niet direct. Wanneer je deze mooie plant elke week een beetje water geeft blijft hij lekker groeien.
4. Monstera Deliciosa
Deze kamerplant wordt ook wel de gatenplant genoemd en dit komt doordat de bladeren gaten hebben. Deze plant houdt niet erg veel van de zon dus je kunt hem best op een plek zetten waar er half zon is en half schaduw. Deze plant heeft ook wel wat aandacht nodig want je moet hem namelijk om de dag water geven en ook niet te veel want de wortels van de plant mogen niet onder water te komen staan.
5. Alocasia
Deze prachtige plant krijgt naarmate van tijd grote bladeren en wordt daarom ook wel de olifant soort plant genoemd. Het is een tropische plant en wordt dan ook hoog en heeft veel zon nodig. Wanneer deze plant niet veel zonlicht krijgt kunnen de bladeren gaan hangen en dit kan snel gebeuren. De plant groeit in feite naar het zonlicht toe dus je moet soms ook de plant een kwartslag draaien. Hiermee zorg je dat alle bladeren voldoende zon krijgen. De potgrond moet in feite altijd een beetje vochtig zijn. Deze plant is dan ook voor echte plantenliefhebbers want je moet hier echt je aandacht voor geven.
Kamerplanten in de tuin
Niet alle kamerplanten stellen er prijs op om in de zomer in de tuin of op het balkon geplaatst te worden. Bij de omschrijving van de planten zelf leest u welke er wel of niet in de zomer buiten geplaatst kunnen worden. Waar sommige kamerplanten het op prijs stellen om gewoon op hun oude vertrouwde stekje in de vensterbank te blijven staan, zijn er echter ook soorten die wel graag in de zomer in de open lucht staan. Deze laatste categorie stelt echter wel eisen aan de plek waar u ze plaatst, en het verpotten van binnen naar buiten (en weer terug) moet wel via een bepaalde procedure verlopen. Hieronder gaan we u de meest gebruikte tactieken uitleggen.
Planten voor buiten
Na de winter zijn veel planten aan verpotten toe. Ook planten die u in de tuin ingraaft krijgen eerst een nieuwe pot. Hebt u geen tuin en wilt u de planten op uw terras of balkon zetten, geef ze dan een plastic pot. Die houdt het vocht beter vast. Planten die buiten staan moeten wel vaak begoten worden. De planten die u in de tuin zet kunt u beter ingraven, en dan niet in een plastic pot maar in een van aardewerk. Via de poreuze potwand krijgen de wortels dan altijd water, ook als het erg droog is.
Langzaam wennen
Het is voor kamerplanten natuurlijk een hele overgang; van de warme huiskamer naar de veel frissere tuin. Ze moeten wennen aan hun nieuwe omgeving; dat proces noemen ze bij een bloemisterij of tuincentrum “afharden”. Om het de planten een beetje gemakkelijker te maken let u er allereerst op dat u de planten niet te vroeg in de tuin zet. Ook al lijkt het nog zo zonnig en warm, in het voorjaar kan het ’s nachts nog lelijk vriezen. Wacht daarom zeker tot half mei voor u de planten buiten zet. Tot na de ijsheiligen, zoals in de volksmond mammertius, Pancratius, Servatius en Bonifacius genoemd werden. Hun feestdagen vallen van 11 tot en met 14 mei; daarna kun je er vrijwel zeker van zijn dat de temperatuur ’s nachts niet meer onder het vriespunt komt. Maar als het voorjaar onverhoopt toch koud en guur is, houd u de planten nog wat binnen tot de temperatuur stijgt.