- Strelitzia reginae – paradijsvogelbloem
- Familie; musaceae (banaan-achtigen)
- Zon; de paradijsvogelbloem komt het best tot zijn recht als hij veel zon krijgt.
- Verzorging; Als deze plant veel zon krijgt dan is op zich de verzorging ervan erg gemakkelijk. In zonnige zomers kan de plant dan ook met gemak naar buiten, en zal deze een kleurrijke aanvulling op uw tuin of balkon zijn
- Hoogte; De hoogte van een paradijsvogelbloem oftewel Strelitzia Reginae kan in optimale omstandigheden hoger dan 1 meter worden.
- Bekijk ook meer informatie over de Primula en de Sansevieria
De strelitzia reginae is van een heel bijzondere, exotische schoonheid. Ook als kamerplant doet hij het uitstekend ! Het vrij dikke, stugge blad houdt het vocht goed vast. Afhankelijk van zijn leeftijd zal deze uit Zuid-Afrika afkomstige plant u een of twee van zijn prachtige bloemen schenken.
Paradijsvogelplant laten bezorgen
Te veel zon verbrandt het blad. Omdat de dikke, vlezige wortels veel plaats innemen, moet de plant een vrij grote pot hebben, opgevuld met een derde bladgrond, een derde klei en een derde oude, goedverteerde koemest. In de winterse rustperiode moet hij droog en koel staan (bijvoorbeeld in de slaapkamer) en weinig water hebben. Vanaf april houdt u de potkluit weer goed vochtig en voegt u eens in de 14 dagen kunstmest toe aan het gietwater. Een licht, zonnig plekje zal de strelitzia reginae het best bevallen, maar door te veel zon kan het blad verbranden. Een oude plant kan worden gedeeld, maar beschadiging van de vlezige wortels is dan haast niet te vermijden, zodat het lang duurt voor u mooie planten hebt. Ook zaaien is mogelijk, al mag u dan de eerste vijf a zes jaar niet op bloemen rekenen.
Familieleden van de strelitzia oftewel paradijsvogelbloem
In een Nederlandse bloemisterij zult u niet snel familieleden van de strelitzia reginae (oftewel paradijsvogelbloem) tegenkomen. Dit omdat hij tot de familie van de banaan achtigen hoort, en zoals u zult begrijpen hebben wij niet echt het klimaat hiervoor. De paradijsvogelbloem vormt hier echter gelukkig een uitzondering op.